Nieuws

Familie gevonden van Arthur Sidney Jones

Na een jarenlange zoektocht is het eindelijk gelukt! We hebben familie gevonden van het enige Britse bemanningslid Arthur Sidney Jones. Hij is een van de vijf omgekomen bemanningsleden van Wellington HE 154, die op 12 juni 1943 bij Diemen zijn neergestort.

Van de Australische bemanningsleden hebben wij de afgelopen jaren al familie of nabestaanden gevonden.

Een paar weken geleden hebben wij via een contactpersoon in Engeland gegevens gekregen van nabestaanden. Wij hebben via Facebook en Email contact gezocht en onder meer bijgaande foto ontvangen.
Met het vinden van familie van deze ‘Sid’ hebben wij van alle vijf de helden familie gevonden.
Tijdens de onthulling van de herdenkingsplaquette op 12 juni 2023 om 14.00 uur bij Fort Diemerdam zullen ook familieleden van deze ‘Sid’ aanwezig zijn.

Monument wordt onthuld

Onthulling is op 12 juni 2023 om 14.00 uur op Fort Diemerdam. Hierbij is,naast burgemeester Erik Boog van Diemen, een afvaardiging van de Australische ambassade aanwezig, maar ook een familielid van de omgekomen vlieger Fletcher Green. Zij komt er speciaal vanuit Australie naar Nederland.
Daarnaast zijn ook de mannen aanwezig die in 1985 de motor van het vliegtuig hebben uitgegraven. De ceremonie wordt opgeluisterd door de Diemer Harmonie en de band van de Seaforth Highlanders Of Holland.
Helaas hebben wij moeten besluiten dat de motor van het vliegtuig niet kan worden ondergebracht in de bunker van het Fort Diemerdam. De motor zal ook geen deel zijn van het te plaatsen monument. Voor het tonen van de motor worden momenteel nieuwe plannen gemaakt.

Arthur Sidney Jones

De laatste maanden zijn er ontwikkelingen in het vinden van nabestaanden van het Engelse bemanningslid Arthur Sidney Jones. Tot heden was er van hem weinig tot geen gegevens beschikbaar. Het lijkt erop dat er via contacten in Engeland en USA een familielink is gevonden. Wij hopen spoedig dat wij in contact kunnen komen.

Bloemen voor omgekomen vliegers

Op vrijdag 12 juni heeft de Historische Kring Diemen bloemen gelegd bij de graven van de omgekomen vliegers op de Ooster Begraafplaats. Het is 77 jaar geleden dat het vliegtuig neergeschoten werd en de bemanning omkwam.

Locatie monument is bekend!

Nadat de gemeente Diemen ons plan voor een monument bij het gemeentehuis niet ondersteunde hebben wij verschillende andere locaties in Diemen Centrum bekeken. Helaas voldeed geen van deze plekken aan onze wensen. Na veel overleg zijn wij er van overtuigd geraakt dat het monument zo dicht mogelijk bij de crash locatie moet komen.

Het is nu vrijwel zeker dat het monument zal worden ondergebracht in een van de bunkers van Kustbatterij Diemerdam ( Diemer Fort) Eigenaar Stadsherstel is akkoord met dit plan.

Bezoek Ambassade Australië

Op 29 maart 2019 bezocht het projectteam de Ambassadeur van Australië; de heer Matthew E.K. Neuhaus.

De ambassadeur was zeer onder de indruk van onze actie om de omgekomen bemanning te eren door middel van een monument. Hij zal zich ook inspannen om in Australië familie van 2 omgekomen bemanningsleden te vinden.

Foto: Ambassade Australië
Van links naar rechts:
Josje Kronenberg, comité Diemen 1940-1945; Australische Ambassadeur Matthew E.K. Neuhaus; Ad Saan, voorzitter Historische Kring Diemen; Frits Reurekas, ooggetuige en initiatiefnemer van de berging van de motor in 1985; Wiard Krook, Historische Kring Diemen, opsteller van geschiedenis Wellington HE154

Scroll naar boven