De Bemanning van “Crew 49”

F/Sgt. Fletcher Green

De piloot van HE154 was flight sergeant Fletcher William Randall Green (RAAF 408829). Hij werd op 9 augustus 1919 geboren in het plaatsje Numurkah in de provincie Victoria in Australië. Zijn vader was George Edward Green (1875-?) en zijn moeder Agnes Isabella Green-Kilpatrick (1875-1948). Fletcher was enig kind. In 1943 was vader George reeds overleden en was moeder Agnes “next of kin” (naaste bloedverwant). Ze woonde toen in Mundoona, ook in de provincie Victoria.

Op 23 mei 1941 meldde Green zich in Melbourne als vrijwilliger bij de Australische luchtmacht. Hij kreeg zijn vliegopleiding als piloot op een Wellington bommenwerper bij de RAF in Engeland. Zijn loopbaan als vliegenier die zelfstandig een missie mocht uitvoeren begon op 21 mei 1943. Het was een zogenaamde “Garden Mission”. Deze missie bestond uit het ’s nachts nauwkeurig uitwerpen van mijnen in de Noordzee. Hij vloog toen de Wellington HE 389. Zijn bemanningsleden, navigator sgt. K.E. Fletcher, radiotelegrafist/schutter sgt. E.D. Milliken en staartschutter sgt. J.F. Mell hadden ook de Australische nationaliteit en dienden ook bij de RAAF. De bommenrichter/schutter sgt. A.S. Jones was een Engelsman in dienst bij de RAF. De bemanning in deze samenstelling werd “Crew 49” genoemd.

Voor het bombarderen van doelen in Duitsland werden door de geallieerde luchtmachten alleen piloten ingezet die reeds ervaring hadden in dergelijke gevaarlijke missies. In de loop van 1943, toen de bombardementsvluchten boven Duitsland sterk werden uitgebreid, was het vinden van ervaren piloten echter een groot probleem. Veel bommenwerpers werden neergeschoten, waarbij bemanningsleden werden vermist, krijgsgevangen waren genomen of om het leven waren gekomen.

Voor sgt. Green werd besloten dat hij bij deelname als “second Dickie” (tweede piloot) van een bombardementsmissie naar Dortmund (in de Wellington HE 531) genoeg ervaring zou opdoen om daarna zelfstandig bombardementsmissies boven Duitsland uit te kunnen voeren. Wellington HE 531 met “Crew 31″ keerde veilig terug van de nachtvlucht van 23/24 mei en de RAAF had er weer een ‘ervaren’ piloot bij.

Slechts twee dagen later (25 mei 1943) werd het ernst voor sgt. Green en zijn “Crew 49”. Er stond een bombardementsmissie naar Düsseldorf op het planbord. Samen met een paar honderd andere bommenwerpers van het RAF Bomber Command vertrokken ze ’s avonds om 23.21 uur, om vroeg in de morgen (03.48 uur) weer veilig op Engelse bodem te landen.

Voor zover valt na te gaan heeft sgt. Fletcher Green met ‘Crew 49’ hierna in het totaal maar een relatief klein aantal missies kunnen volbrengen. Foto credits: Courtesy of his niece Mavis Gallienne.

F/Sgt. Kenneth Fletcher

e navigator van ‘Crew 49’ was flight sergeant Kenneth Edwin Fletcher (RAAF 414782). Hij werd Op 16 mei 1922 in de Australische stad Brisbane, in de provincie Queensland, geboren. Zijn vader was George Edwin Henry Fletcher en zijn moeder Dorothy Myrtle Fletcher. Het gezin Fletcher woonde medio 1943 in het plaatsje Corinda bij Brisbane.

Op 9 november 1941 meldde Kenneth Fletcher zich in Corinda als vrijwilliger bij de Australische luchtmacht. Ook hij kreeg zijn specialistische opleiding bij de RAF in Engeland. Foto credits: Courtesy of National Australian Archives.

F/sgt. Edward Milliken

Flight sergeant Edward David Milliken (RAAF 420233) werd op 22 september 1921 in de plaats Punchbowl (nabij Sydney) de Australische provincie New South Wales geboren. Zijn vader was David Thomas Milliken (overleden 26-01-1962) en zijn moeder Martha Augusta Milliken. Edward was getrouwd met Doreen Milliken. Zij was gedurende de oorlog vrijwilligster bij de Australian Army Medical Womens Service (AAMWS). De deelname van Edward aan de Tweede Wereldoorlog begon op 11 oktober 1941 toen hij zich als vrijwilliger bij de luchtmacht in Punchbowl liet inschrijven. Na een basisopleiding in Australië kreeg Milliken bij de RAF in Engeland een opleiding tot “wireless radio operator / air gunner”. Dus als radiotelegrafist moest je met de ene hand een seinsleutel en met de andere hand een mitrailleur kunnen bedienen.

Foto credits: Courtesy of National Australian Archives.

F/sgt. Frank Mell

De staartschutter (‘rear’ of ’tail’ gunner) van “Crew 49′ was flight sergeant John Francis Mell (RAAF 413631). Hij werd op 19 juni 1916 in Australië geboren in het plaatsje Goodiwindi in de provincie Queensland. Zijn vader was William Frederic Mell en zijn moeder Ethel Mell. Frank Mell was getrouwd met Una Irene Mell. Ze woonden in Bingara in de provincie New South Wales. Op 12 september 1941 liet Frank zich in Sydney registreren als oorlogsvrijwilliger bij de Australische luchtmacht.

Foto credits: Courtesy of his neice Laurie Clarke.

Sgt. Arthur Jones

Helaas is van sergeant Arthur Sidney Jones (RAF 1388330) niet veel bekend, zelfs geen foto. Als Engelsman diende hij weliswaar als vrijwilliger bij de Royal Air Force, maar was ingedeeld bij het Australische 466 Squadron. Zijn functie als lid van ‘Crew 49’ was bommenrichter (‘bomb aimer’) en schutter in de ‘beam position’.

Scroll naar boven