Een monument

Een monument in Diemen voor de omgekomen bemanning

De Historische Kring Diemen is in samenwerking met Comité Diemen 1940-1945 bezig om te kijken of er in Diemen een monument voor deze bemanning kan worden opgericht. In veel gemeenten om ons heen is al een dergelijk monument of is men bezig om nog een monument op te richten, zoals in Muiden.

Binnen de HKD is er erg veel informatie over de omgekomen bemanning aanwezig. Ook is al met familieleden van een aantal van hen contact geweest.

De HKD beschikt over een motor van het neergeschoten vliegtuig. Deze motor is momenteel opgeslagen bij de Koninklijke Saan. Een aantal familieleden heeft de motor al eens gezien. Ook is de motor in het verleden tentoongesteld in het gemeentehuis van Diemen.

Het projectteam maakt zich er sterk voor om deze motor een permanente plek te geven in een vorm te geven monument in Diemen. Nadat vele locaties zijn bekeken is er nu voor gekozen om de motor in een van de bunkers van de Kustbatterij Diemer Fort te plaatsen. Dit is het dichts bij de crash locatie en altijd openbaar toegankelijk. Eigenaar Stadsherstel Amsterdam verleent haar medewerking aan dit plan.

De gemeente Diemen heeft enthousiast en positief gereageerd op de actie van de Historische Kring Diemen en Comité Diemen 1940-1945. Het voornemen is om het monument op 14 juni 2020 te onthullen. Het is dan 77 jaar na het neerstorten van het vliegtuig.

Steun ons via Doneeractie.nl

Na de pauze van 3 jaar hebben wij ook onze crowdfundingactie via Doneeractie.nl opgestart. U kunt doneren via de qr code of via onze actiepagina door hier te klikken.

Scroll naar boven